Markus Svensson:

”Det är dumt att missa människor”

Foto: Felipe Morales

Vilka utmaningar har svensk hockey när det kommer till kulturen inom idrotten?
– Hockeyn har många utmaningar, liksom samhället i övrigt. Hockeyvärlden är relativt liten globalt sett och det är förståeligt att det historiskt sett funnits relativt få hockey­spelare med ett ursprung utanför de mer ”normala” hockeyländerna här uppe i norr. Det börjar dock komma mer och mer vilket jag tror är viktigt för hockeyn som sport. Om vi jämför med andra idrotter så är ju förutsättningarna att bedriva hockeyverksamheten aningen mer komplex eftersom man behöver en is. Men om hockeyn ska vara en spegel av samhället i övrigt måste vi jobba mer med att integrera ungdomar ur alla samhällsklasser.

Vissa pratar också om en förbättring i till exempel omklädnings­rums­miljön. Hur har hockeyn förändrats positivt skulle du säga?
– Här har jag upplevt en stor skillnad till det bättre i hur man pratar med och om varandra men framförallt att det är mer jämställt gentemot yngre spelare. Sådant som att man ”ska veta sin plats” som junior osv tycker jag har suddats ut mycket.

Med din erfarenhet av ett liv inom hockeyns värld – från knatte, till åskådare och nu SHL-spelare – tror du att kulturen är detsamma i omklädnings­rummet som utanför?
– Jag skulle säga att kulturen i omklädningsrummet går i samma riktning som kulturen utanför och att de är ganska nära varandra nu, närmre än vad de var för säg 10 år sedan. Jag tror dock att det är mer ”bita ihop och köra” inom all idrott än i samhället i övrigt.

Det har inte funnits en öppet homosexuell manlig hockey­spelare i Sverige på elitnivå, vad tänker du om det?
– Det är såklart upp till varje individ om man vill vara öppen med sin sexuella läggning. Jag tycker att det känns sorgligt att vi inte har haft någon öppet homosexuell manlig hockeyspelare i Sverige, för jag tror att det skulle vara välkommet. Men det kanske skulle behövas en för att fler ska följa.

Varför är det viktigt att hockeyn blir öppnare och att alla, oavsett om du är spelare, funktionär eller supporter, känner att de hör hemma i idrotten?
– Först och främst är det dumt att missa människor. Om vi ska få ut det bästa av sporten, så behöver vi ha de bästa människorna på rätt stolar. För att kunna vara den bästa versionen av sig själv så är det av vikt att känna sig hemma.

Till den unga personen som just nu tvekar på att börja, eller fortsätta, med hockey på grund av sin sexuella identitet – vad vill du säga till denna person?
– Jag hoppas innerligen att du är välkommen i alla föreningar oavsett din sexuella identitet. Du skulle definitivt vara välkommen i vårt omklädningsrum. Så länge du backcheckar och blockar skott så skulle jag älska att ha dig som lagkamrat! Förhoppningsvis så har du inom en snar framtid fler personer att se upp till. Tills dess, följ ditt hjärta, du kan inspirera andra!