Leon Bristedt:

”Var med och öppna dörrar för alla de andra som inte vågar komma ut”

Foto: Andreas Hillergren

Vilka utmaningar har svensk hockey när det kommer till kulturen inom idrotten?
– Att fortsätta strävan efter att vara en accepterande miljö där olikheter och mångfald ses som en tillgång snarare än norm­avvikelse.

Vissa pratar också om en förbättring i till exempel omklädnings­rums­miljön. Hur har hockeyn förändrats positivt skulle du säga?
– Hockeyn är inte längre lika smal och beroende av de gammal­dags stereotyper som funnits under en längre tid. I och med att människorna inom hockey tillåts vara sig själva mer och mer är det också lättare för folk att trivas och må bra.

Med din erfarenhet av ett liv inom hockeyns värld – från knatte, till åskådare och nu SHL-spelare – tror du att kulturen är detsamma i omklädnings­rummet som utanför?
– Absolut inte. Kulturen i ett hockey­omklädnings­rum kommer aldrig bli som kulturen utanför det. Den närheten man får till sina med­spelare i laget går inte att få utanför ishockeyn på samma sätt. Vi träffar varandra mer än vad vi träffar våra familjer och därav nedkommer en intimitet som inte kan uppnås utanför.

Det har inte funnits en öppet homosexuell manlig hockey­spelare i Sverige på elitnivå, vad tänker du om det?
– Att det är dags! När dagen kommer är jag övertygad att du kommer mottas på ett bra sätt! Det har aldrig varit bättre tider att vara homosexuell inom hockeyn, och bättre kommer det bli!

Varför är det viktigt att hockeyn blir öppnare och att alla, oavsett om du är spelare, funktionär eller supporter, känner att de hör hemma i idrotten?
– Det finaste med ishockeyn är att den skapar en tillhörighet och vi-känsla. De som har varit en del av den känslan vet vad den betyder. Den känslan och till­hörigheten ska vara tillgänglig för alla och sexuell läggning ska inte vara ett hinder.

Till den unga personen som just nu tvekar på att börja, eller fortsätta, med hockey på grund av sin sexuella identitet – vad vill du säga till denna person?
– Du behövs! Var med och öppna dörrar för alla de andra som inte vågar komma ut. Du kommer inte vara ensam och du kommer ha hela hockey-Sverige bakom dig!