Filiph Engsund:

”Utmaningen är att man ska bli accepterad för den man är”

Foto: Robin Lorentz-Allard

Vilka utmaningar har svensk hockey när det kommer till kulturen inom idrotten?
– Hockey är en väldigt stark machokultur och en tuff sport, sporten är för en viss stereotyp och passar tyvärr inte alla. I ett hockeylag lever man i en hård miljö. Det är höga krav på varandra och en tuff jargong. Utmaningen för att kunna släppa fram varandra ligger hos oss individer. Man ska kunna vara sig själv och bli accepterad för den man är. Utmaningen är inte att det är en hård miljö utan utmaningen är att man ska bli accepterad för den man är. I mina ögon, där jag har varit och spelat de senaste åren, tycker jag att detta har förbättrats.

Vissa pratar också om en förbättring i till exempel omklädnings­rums­miljön. Hur har hockeyn förändrats positivt skulle du säga?
– Miljön i omklädnings­rummet är den samma som den alltid har varit under min tid som spelare. Det är vi individer som har börjat respektera varandra för de vi är. Det har blivit ett öppnare samhälle vi lever i och det följer även med till ett omklädnings­rum.

Med din erfarenhet av ett liv inom hockeyns värld – från knatte, till åskådare och nu SHL-spelare – tror du att kulturen är detsamma i omklädnings­rummet som utanför?
– Det är inte riktigt likadant i ett omklädnings­rum som det är utanför, men tror att kulturen blir mer öppnare även i omklädnings­rummet. Eftersom det inte kommit ut någon homosexuell hockey­spelare vet jag inte hur det kommer att påverka, men jag vill tro att det inte skulle göra någon skillnad hur man ser på varandra i ett omklädnings­rum. Man har samma krav på varandra, vilket gör att det är en hård miljö att leva i.

Det har inte funnits en öppet homosexuell manlig hockey­spelare i Sverige på elitnivå, vad tänker du om det?
– Antingen så är det så att man inte vågat komma ut med sin sexuella läggning eller är det så enkelt att det inte finns några homosexuella hockey­spelare i Sverige. Men om det skulle komma ut en homosexuell hockey­spelare så kommer det att accepteras det är jag helt säker på.

Varför är det viktigt att hockeyn blir öppnare och att alla, oavsett om du är spelare, funktionär eller supporter, känner att de hör hemma i idrotten?
– Alla hör hemma i idrottens värld, oavsett vem man tycker om. I idrotten är alla välkomna och detta gäller även inom ishockeyn. Idrott kan ge möjlighet till en rad olika saker som att hitta sig själv och hitta kompisar.

Till den unga personen som just nu tvekar på att börja, eller fortsätta, med hockey på grund av sin sexuella identitet – vad vill du säga till denna person?
– Tveka inte, om du tycker det är kul att spela ishockey så fortsätt med det. Jag hoppas och tror att vi kommit tillräckligt långt i dagens samhälle för att inte döma varandra, utan möta varandra med respekt.