Viktor Ekbom & Anders Grönlund:
”Idrott är för alla oavsett läggning, ras eller politiska åsikter”
Vilka utmaningar har svensk hockey när det kommer till kulturen inom idrotten?
– Vi tycker personligen att mycket har skett de senaste åren och att kulturen inte alls upplevs som något problem längre.
Vissa pratar också om en förbättring i till exempel omklädningsrumsmiljön. Hur har hockeyn förändrats positivt skulle ni säga?
– Miljön i omklädningsrummen tycker vi har utvecklats i takt med att samhället i stort kommit en bra bit på vägen. I dag vågar man prata öppet om samhällsproblemen vi står inför.
Med er erfarenhet av ett liv inom hockeyns värld – från knatte, till åskådare och nu SHL-spelare – tror ni att kulturen är detsamma i omklädningsrummet som utanför?
– Som svaret på ovanstående fråga tycker vi att samhället kommit långt och med våra erfarenheter har omklädningsrummen utvecklats i samma takt.
Det har inte funnits en öppet homosexuell manlig hockeyspelare i Sverige på elitnivå, vad tänker ni om det?
– Vi tror och tycker att miljön, kulturen och sporten är redo för det.
Varför är det viktigt att hockeyn blir öppnare och att alla, oavsett om du är spelare, funktionär eller supporter, känner att de hör hemma i idrotten?
– För att idrott för samman folk och bidrar med gemenskap. Idrott är för alla oavsett läggning, ras eller politiska åsikter.
Till den unga personen som just nu tvekar på att börja, eller fortsätta, med hockey på grund av sin sexuella identitet – vad vill ni säga till denna person?
– Oavsett sexuell läggning så är ishockey något för alla. Gör det du mår bra av och tycker är kul.