Sebastian Karlsson:
”Det är djupt beklagligt om någon inte ’kommit ut’ på grund av rädsla”
Vilka utmaningar har svensk hockey när det kommer till kulturen inom idrotten?
– Utmaningen ligger i att kunna följa med utveckling i samhället beträffande hbtq-frågor. Tycker personligen att vi kommit väldigt långt inom hockeyn bara de senaste åren. Men för att kunna vara drivande i processen, med ”idoler”, har idrotten en stor roll. Där hockeyn i sin tur som, ”macho”-sport, i synnerhet har en stor roll.
Vissa pratar också om en förbättring i till exempel omklädningsrumsmiljön. Hur har hockeyn förändrats positivt skulle du säga?
– Om jag ska vara ärlig så har det aldrig varit något problem på ställen som jag spelat på. I takt med att samhället i stort har utvecklats till det bättre så har även miljön som vi lever i blivit bättre. Största skillnaden skulle jag säga är klimatet på isen som blivit bättre, där kunde det tidigare sägas saker som inte varit ok. Där kunde hudfärg och sexuella skällsord ofta användas.
Med din erfarenhet av ett liv inom hockeyns värld – från knatte, till åskådare och nu SHL-spelare – tror du att kulturen är detsamma i omklädningsrummet som utanför?
– Ja det tror jag. Jag tror nog att den i många fall, av egen erfarenhet, är bättre. Inom ett lag, där man är otroligt sammansvetsade, så har jag upplevt att man inte är rädd att ta ställning eller säga ifrån när någon gör ett ”övertramp” eller beter sig illa.
Det har inte funnits en öppet homosexuell manlig hockeyspelare i Sverige på elitnivå, vad tänker du om det?
– Det är djupt beklagligt om någon hockeyspelare inte ”kommit ut” på grund av rädsla för olika saker.
Varför är det viktigt att hockeyn blir öppnare och att alla, oavsett om du är spelare, funktionär eller supporter, känner att de hör hemma i idrotten?
– För att idrotten är fantastisk i sig och om då inte folk kan känna sig trygga till 100% är det ett misslyckande. Idrotten förenar och är otroligt kraftfull, där kan man verkligen göra framsteg och förändra på ett sätt som få branscher klarar av.
Till den unga personen som just nu tvekar på att börja, eller fortsätta, med hockey på grund av sin sexuella identitet – vad vill du säga till denna person?
– Tveka inte, hockey och idrott är för alla.